Cursuri
ce ai nevoie sa stii
Educatia din copilarie este un dar si un bagaj pe care il ducem cu totii in viata adulta. Pentru binele copiilor nostri, haide sa invatam impreuna cum il putem transforma dintr-o povara intr-o zestre bogata pentru mai multe generatii!
Curs VIDEO Pregatirea pentru cresa sau gradi
Cum îți ajuți copilul să se adapteze fără traume și cum rezolvi problemele care pot să apară??
1. Vei găsi cursul în școala mea virtuală: https://alexandra-dana-gross-s-school.teachable.com/
2. Dă-mi voie însă să îți descriu conținutul curuslui, ca să îți dai seama ușor ce capitole te vor ajuta cel mai mult și când. Am anexat mai jos și o imagine care să te ajute să vizualizezi exact ce primești.
MODULELE DE CURS:
1. La ce vârstă începem creșa sau grădinița? - Dacă încă nu știi ce să alegi, modulul acesta este pentru tine! În el îți povestesc ce știm din studii despre vârsta potrivită, dacă e adevărat că micuții trebuie să meargă la creșă să socializeze, și cum să adaptezi teoria după copilul tău!
2. Cum alegem grădinița potrivită? - Încă nu ai ales grădinița? În al doilea modul vei afla:
ce e esențial pentru copii în ceea ce privește educația timpurie,
cum să îți faci o listă de priorități,
ce întrebări să pui la grădiniță,
cum să o alegi pe cea mai bună pentru voi.
Am pus aici și informații despre câteva stiluri pedagogice frecvent întâlnite, ca să îți poți da seama dacă centrul pe care îl vizitezi chiar aplică metoda, sau folosește denumirea doar pentru rezonanță?
3. Cum mă pregătesc eu, părintele? - Ca să poți să susții acomodarea cu succes, trebuie să te pregătești tu mai întâi! În acest modul vei afla că orice simți e firesc! Ai soluții pentru teama de necunoscut, anxietatea ta de separare, sentimentul de vinovăție sau singurătate - indiferent prin ce treci, te vei simți mai bine după ce afli exact ce ai de făcut!
4. Ideile pentru timp plăcut petrecut împreună și reconectare te vor ajuta să vă reconectați și să vă simțiți aproape, chiar dacă sunteți departe unii de ceilalți peste zi.
5. Cum ne pregătim înainte de a începe? - Cu cât timp înainte și cum să îl pregătești pe cel mic - ce jocuri poți juca, ce fel de cărți îți recomand și cum poți povesti cu micuțul tău astfel încât să fie cât mai încrezător?
6. Cum ușurezi acomodarea propriu zisă? - Aici vei afla cum să vă despărțiți cât mai ușor dimineața, cum facilitezi relația micuțului tău cu educatoarea, de ce să-i oferi repere concrete și să vii la timp după el, și multe alte lucruri care vor face să meargă mult mai ușor și mai rapid adaptarea!
7. Cum rezolvi problemele care apar? - Mulți părinți nu știu cum să gestioneze plânsul la despărțire sau la revedere, nu știu că e firesc să se schimbe comportamentul alimentar și de somn al copiilor, sau să se intensifice anxietatea de separare sau crizele de furie. În acest modul vei afla exact la ce să te aștepți și ce să faci în fiecare situație.
8. Jocuri pentru anxietatea de separare - Copiii învață cel mai bine în joc! Iar când te joci jocuri simbolice, de putere și de rol care vindecă teama, micuțul tău nu va mai plânge după tine la despărțire!
9. Ce să NU faci în perioada de acomodare - Ca și în orice altă perioadă, ai să primești multe, multe sfaturi. Care sunt bune? Care nu? Eu îți voi spune ce știu pe baza studiilor științifice în domeniu și ce s-a confirmat în practica mea de 10 ani de acomodare a copiilor la grădiniță, ca să NU riști să generezi fără să verifici o traumă de separare!
10. Cum să comunici eficient cu educatorul? - Odată ce începeți creșa sau grădinița, tu, familia ta și educatoarea sunteți o echipă. Toate studiile din psihologia dezvoltării spun că micuții se dezvoltă optim atunci când există o colaborare bună între grădiniță și acasă! Cu cât comunicarea voastră decurge mai bine, cu atât va fi mai bine pentru copilașul tău.
11. Întrebări și răspunsuri - e nevoie să oprești alăptarea sau nu? pleci când nu te vede, sau nu? ce faci dacă trebuie să vă mutați? dar dacă tu rămâi cu bebelușul acasă și copilașul mai mare nu mai vrea la grădiniță? Toate acestea și multe altele sunt întrebări pe care le-am primit de-a lungul anilor de la părinți. Răspunsurile te vor ajuta să știi exact cum să procedezi dacă vei fi într-una dintre situațiile acestea.
12. În final am pus toate modulele într-un document de câteva pagini, ca să ai mereu la îndemână pașii și să îl poți oferi ușor bonei, bunicilor sau partenerului tău, dacă nu ați apucat încă să parcurgeți cursul împreună.
Oricum, nu e nevoie să te grăbești, odată ce ai cumpărat cursul, este al tău pe o perioadă nelinmitată!
Acum să îți spun ce conține pachetul de curs:
4 ore de materiale video în care îți povestesc tot ce ai nevoie să știi, cu exemple din experiența mea
Suportul de curs pentru fiecare modul, plus un cuprins scurt pe care să îl reiei ca să îți amintești tot ce e important și pe care să îl oferi bunicilor, bonei sau partenerului tău, dacă nu ați apucat încă să urmăriți împreună
Extra - filmulețe cu idei de jocuri și idei de timp petrecut împreună cu cei mici
Jurnal - cu teme de gândire, listă de întrebări pentru grădiniță, exerciții pentru anxietatea ta și jocuri pentru anxietatea de separare a celui mic
Investiția ta într-un început liniștit la grădiniță este de 440 de lei, pe care îi vei achita direct pe platforma Teachable la achiziționarea cursului.
Parenting prin iubire
Care este educatia de care are nevoie copilul tau?
Dragostea parinteasca nu justifica orice – poate stii deja din propria copilarie. Daca iti iubesti copilul suficient de mult si daca vrei sa-i oferi mai mult decat educatia dictata de instinct, vino sa inveti despre cum sa devii un adult cu adevarat in stare sa creasca oameni mari.
La cursul de Parenting prin iubire afli cum poti sa dai mereu dovada de empatie si cum sa ramai conectat la trairile copilului tau. Chiar si atunci cand simti ca esti impins mult dincolo de propriile-ti limite de rabdare si intelegere. Haide sa descoperi care sunt motivatiile care modeleaza comportamentul tau si al celui mic si cum poti sa le influentezi pozitiv pe amandoua. Intareste-ti dragostea cu informare – este o investitie in educatia a cel putin doua generatii de dupa tine!
Iata despre ce discutam si ce exersam in atelierele practice de la Parenting prin iubire:
1 Cum functioneaza creierul unui copil, spre deosebire de cel adult – vei fi usurat sa afli ca iesirile de comportament ale copilului tau sunt motivate fiziologic, de nivelul de dezvoltare a creierului sau. Cum puiul e in crestere, maturizarea aduce vesti bune! Sta in puterea ta sa alegi cea mai buna metoda de a incuraja comunicarea reala cu copilul tau!
2 Ce sunt emotiile si ce ne facem cu ele, de la mic la mare – vei vedea cat de important este sa iti asisti copilul in identificarea emotiilor, in trairea lor deplina si in numirea lor. Vocabularul generos in descrierea sentimentelor si puterea de a le verbaliza sunt doua catalizatoare importante ale puterii vindecatoare a emotiilor.
3 Cum sa-ti gestionezi furia ca adult – vei descoperi mai multe metode de urcat pe pereti si de scos fum pe urechi care sa te ajute sa te calmezi si sa eviti reactiile necontrolate fata de copilul tau.
4 Cum atragem cooperarea copiilor – vei avea surpriza sa afli ca cei mici sunt programati ancestral sa ne urmeze, doar ca pretind din partea noastra respect si consecventa. Acestea sunt singurele conditii ale unui parenting neconditionat si plin de iubire.
5 Ti se intampla sa ii dai voie inca o data, inca o data si inca o data si sa refuze in continuare sa se opreasca?
Cand ai tras de tine pana la limita, copilul tot nu te asculta si rabufnesti?
Chiar nu intelegi de ce nu e rezonabil, mai ales cand i-ai facut de atatea ori pe plac, asa-i? Secretul este in limitele ferme, impuse cu blandete!
6 Alternative la recompensa sau pedeapsa – vei gasi explicatia pentru care nici una din variante nu asigura cooperarea sincera, pe termen lung, a celui mic si cum poti sa ii incurajezi motivatiile intrinsece, in acord cu personalitatea lui.
7 Cum formulezi laudele in asa fel incat sa nu i se urce la cap – vei invata sa formulezi laudele corect, cu accent pe comportament, nu pe persoana, si iti vei dori ca recunoastrea pe care o exprimi fata de efortul sau sa i se urce la cap pentru a-i fi de invatatura. Copilul tau are nevoie sa te simta aproape si atunci cand are de impartasit o bucurie. Iar tu vei sti sa-i apreciezi reusitele fara nici o intentie strategica – iar acestea sunt laudele care ii vor merge la inima.
8 Cum iti incurajezi copilul sa fie independent – vei intelege care sunt metodele adaptate varstei celui mic prin care il ajuti sa capete incredere in sine pentru a putea face fata diverselor situatii si pentru a invata sa ia decizii.
9 Cum iti eliberezi copilul de rolurile atribuite de folclorul social – vei identifica problema rolurilor spre care ne impinge presiunea sociala inca din copilaria mica si vei invata cum sa ii oferi copilului tau libertatea de a fi el insusi.
Vino la cursul de Parenting prin iubire pentru a avea confirmarea bazata pe studii stiintifce a ceea ce intuiesti si anume ca incurajandu-ti puiul sa-si descopere si sa-si exprime emotiile deschizi calea pentru comunicare si dialog valoros intre parinte si copil!
Pentru ca educatia se face in familie, va astept cu drag impreuna! Cand participati impreuna, taticii beneficiaza de o reducere de 15% din taxa de curs!
Durata cursului:
Varianta saptamanala: 7 saptamani, 2 ore/saptamana (zi lucratoare)
Varianta de weekend:5 ore/zi, sambata si duminica, intre 09:00 – 14:00
Investitia ta: 1050 lei
Cercul sigurantei
cum construiesti cu copilul tau relatia de care are nevoie?
Nu e nevoie sa fii vreun specialist ca sa-ti fie limpede ca parintele este centrul universului pentru cel mic. La Cercul Sigurantei ti se explica resorturile psihologice care ii fac pe copii sa graviteze in jurul nostru, pe un traseu complet, care merge de la nevoia de explorare independenta, la cea de sprijin afectiv neconditionat. Vino sa inveti despre cum se creeaza si se intretine un atasament securizant sanatos si despre cum sa lucrezi cu tine pentru a fi pentru copilul tau parintele pe care chiar tu ai fi vrut sa-l ai!
Vom discuta despre independenta: cand sunt lasati in ritmul lor, copiii isi castiga independenta. Pas cu pas. De la privirea aruncata de nou-nascut spre cealalta parte a incaperii la imbracatul de unul singur al puiului trecut bine de 1 an. E un lung sir de batalii pe care trebuie sa le poarte prin forte proprii, dar bazandu-se pe tine ca le tii spatele ori de cate ori au nevoie de ajutor. E greu si delicat sa gasesti echilibrul intre instinctul tau de parinte protector si nevoia lor ancestrala de a-si testa fortele si de a-si gasi increderea in sine.
Si vom povesti despre nevoia de afectiune: cand ii sperie viata, copiii cauta protectia in bratele si inima parintilor. Uneori, in cele mai solicitante moduri – cu plans indelung, cu indecizii obositoare, cu decibeli care rascolesc cele mai neiubitoare porniri. E nevoie de un adevarat exercitiu de vointa sa raspunzi cu dragoste acestui asurzitor strigat de ajutor, sa-l intelegi in profunzime si sa-i satisfaci nevoia de siguranta.
Ceea ce e cu adevarat uimitor e ca la Cercul Sigurantei gasesti ce anume din inertia educatiei pe care ai primit-o in copilarie te face sa depui eforturi uriase ca sa-ti lasi copilul sa-si traiasca experientele sau sa ii raspunzi dragoste atunci cand pare pus pe razmerite. E o experienta care intai deformeaza comportamentele pe care le crezi instinctive, iar apoi formeaza altele, informate. E singura cale prin care poti deveni modelul de om armonios pe care vrei sa il urmeze copilul tau!
Pentru ca educatia se face in familie, va astept cu drag impreuna! Tatii participa gratuit la curs!
Durata cursului:
Varianta saptamanala: 7 saptamani, 2 ore/saptamana (zi lucratoare)
Investitia ta: 1050 lei
Crizele de furie prin ochii copilului tau
cum sa le previi si sa le depasesti
Esti expert in a recunoaste crizele de furie si tantrumurile in toata splendoarea lor: ingerasul mult iubit incepe sa urle din toti rarunchii, sa planga cu lacrimi de crocodil si sa execute un breakdance improvizat pe podeaua supermarketului. Ca sa nu-ti mai vina sa intorci spatele si sa pleci fluierand – ca si cum creatura dezlantuita n-ar fi copilul tau – ai nevoie de consiliere profesionista in a le preintampina si a le aplana.
Te invit sa vii la workshop cu toata furia si frustrarea pe care ti le creeaza manifestarile greu de dus ale puiului tai si sa pleci acasa stapan pe cateva informatii si abordari care te vor face expert in a scapa cu bine din furtunile emotionale:
• De ce fac copiii crize?
• Cate tipuri de crize exista?
• Cum si in ce masura le putem preveni?
• Ce-i de facut cand copiii refuza ce le propunem si nu colaboreaza?
• De ce simtim ca ne explodeaza capul cand copiii urla si se razvratesc? De ce ne e rusine cu ei?
• Este ceva ce fac acum si mi-ar putea strica relatia cu copilul atat de tare incat sa nu ma mai descurc atunci cand va fi adolescent?
Daca politica pasilor marunti si rabdatori propusa de Alexandra Ilies nu te convinge suficient, sa stii ca ea sustine si varianta ‘cui pe cui se scoate’ si zice ca, uneori, daca stii sa urli amuzant mai tare decat copilul tau, poti preschimba ploaia de strigate intr-o furtuna de rasete. Asa-i ca iti vine sa incerci?
Durata cursului: 3 ore.
Investitia ta: 350 lei
Limite ferme impuse cu blandete
De ce, cand si cum sa spui nu astfel incat copilul tau sa te asculte?
Singurul punct de vedere pe care il imparti cu copilul tau e ca repeti zilnic aceleasi cateva chestii de parca esti o moara stricata. In afara acestui nepromitator consens, parerile voastre se despart, iar asta va pune intr-o opozitie care va consuma si pe unii, si pe altii.
Tu zici, tu auzi. Vrei sa plecati din parc, el vrea sa se mai dea o tura pe toate toboganele. Tu refuzi sa-i cumperi ciocolata, el insista sa i-o iei pana la capatul rabdarii tale. Iar cand rabdarea se termina, parca ti se termina si optiunile. Cedezi – ca sa eviti criza de furie sau plansul lui, pentru ca nu le faci fata. Ori te impui, autoritar – pentru ca nu mai esti dispus la negocieri care sa tina seama si de parerea lui. Surpriza suprema – reactia partenerului tau la toata distractia. Oare copilul tau chiar nu vede cat va e de greu?!?…
Vede foarte bine! Dar are o cu totul alta perspectiva. Privindu-te prin ochii copilului tau vei intelege de ce ti-e atat de greu sa impui limitele si sa le respectati cu totii. Servindu-ti chiar tie tonul, atitudinea si cuvintele cu care-l servesti de obicei, vei afla de ce tratamentul acesta nu functioneaza. Si vei invata cum sa reformulezi cerintele problemei pentru a-i gasi rezolvarea impreuna cu copilul tau.
Vino la atelierul practic cu toate situatiile de criza din relatia cu cel mic si cu totala disponibilitate de a te privi prin ochii lui. Prin exercitiul de schimb de rol poti sa inveti in timp real cum sa te modelezi ca parinte. Vei pleca de la workshop cu lectia invatata: care este cel mai bun mod de-ai aborda pe copii cand vine vorba de limite si cum sa faci astfel incat sa treci peste cele mai problematice situatii.
Iar daca abordarile voastre diferite ajung la acelasi rezultat lamentabil in aplicarea limitelor, e cel mai bine e sa vii impreuna cu partenerul tau. Veti avea o perspectiva comuna care va va fi de mare ajutor acasa, cu puiul vostru!
Durata cursului: 2 ore si 30 de minute.
Investitia ta: 350 lei
Cum ne pregatim pentru cresa si gradinita
Cum sa faci din intrarea in colectivitate o experienta frumoasa?
In prima voastra zi de gradinita e foarte probabil ca tu si puiul tau sa plangeti, fiecare de o alta parte a usii. Ce-i de facut ca sa n-o tineti tot asa pana in prima zi de scoala?
Va astept la atelierul practic dedicat acestei teme unde vom vorbi despre:
-
Cum il pregatim pe cel mic pentru schimbarile care vin odata cu reintoarcerea parintilor la serviciu – ce ii povestim despre si cum il obisnuim cu absenta, cum exersam revenirea la intervale tot mai mari de timp, ce repere de timp legate de durata absentei stabilim cu cel mic astfel incat sa le poata întelege.
-
Adevarul stiintific despre cum se face adaptarea si transferul de atasament.
-
Care sunt cele mai potrivite metode de despartire zilnica
-
Ce schimbari de comportament pot interveni din partea micutului.
-
Cum ne pregatim noi, ca adulti, pentru aceasta noua etapa din viata familiei, pentru a fi de nadejde si la munca, dar si acasa.
Nu-i suficient sa alegi cresa sau gradinita ideala pentru tine – trebuie sa-ti ajuti puiul sa o simta ca pe o a doua casa! Haide sa afli cum poti face asta!
Privind acest nou inceput din toate punctele de vedere, al copilului, al parintelui si al educatorului, si avand experienta practica de 3 ani a sustinerii procesului de adaptare a copiilor in gradi, te voi ajuta sa incepeti cresa sau gradinita cu asteptari realiste si cu strategii care sa faciliteze acomodarea puiutului tau in loc sa o ingreuneze!
Durata cursului: 3 ore
Investitia ta: 350 lei
Workshop de moderare a interactiunii dintre copii 1-4 ani
Cum il sprijini pe copilul tau sa isi faca prieteni?
Cine s-a saturat de vorba „copii mici - probleme mici, copii mari – probleme mari” sa ridice mana. Si cine s-a saturat de ea pe motiv ca e adevarata s-o ridice impreuna cu mine! Insa realitatea e ca, pe masura ce puiutii cresc, trebuie sa invatam cum sa mediem conflicte de la jucarii, neintelegeri din cauza diferentelor de varsta, frustrari datorate temperamentelor si tot felul de alte situatii care ne pun serios la incercare.
Ca sa ii ajutam pe copii sa se descurce in lume, e nevoie sa ii sustinem si in dezvoltarea abilitatilor sociale. Daca mai demult functiona legea „cel mai tare castiga” – in ziua de azi, poate cel mai tare castiga, dar ramane fara prieteni. Si ce facem daca puiul nostru e cel care pierde mereu? Studiile arata ca EQ – inteligenta emotionala – este un indicator mult mai bun decat IQ – coeficientul de inteligenta – al succesului pe care il va avea o persoana in viata.
Pentru ca teoria-i una si practica-i alta, am hotarat sa le abordam pe amandoua intr-un workshop cu 2 parti independente:
In partea teoretica
-
adevarul despre cum deprind copiii valorile morale
-
ce-i de facut cand copiii musca sau lovesc?
-
care-i treaba cu impartitul? De ce vor copiii mereu aceeasi jucarie? De ce copiii laudati pentru ca impart, impart mai putin atunci cand parintii nu sunt de fata?
-
de ce totul e "al meu" si cum scoatem generozitatea adevarata la suprafata?
-
De ce „copii trebuie sa-si rezolve singuri conflictele” e un mit, si cum facem sa nu cadem in extrema parintelui „elicopter”
In partea practica ne intalnim cu copiii si punem in aplicare ce am invatat. Repetam iar si iar, pana ne simtim suficient de curajosi incat sa pornim spre locul de joaca, sau sa ne invitam in vizita prietenii pe care nu i-am mai chemat de ceva vreme.
La finalul workshopului vom fi aflat cum se poate transforma fiecare criza dintre copiii intre 1 si 4 ani intr-o ocazie de invatare despre:
• Cum temperam copiii agresivi sau posesivi si cum ii ajutam sa gaseasca cele mai bune cai de exprimare astfel incat sa nu fie izolati social si sa se poata bucura de prieteni
• Cum incurajam copiii submisivi sa aiba curajul sa-si sustina parerile si sa-si revendice drepturile printr-o atitudine echilibrata, dar ferma
• Cum moderam situatiile in care mai multi copii isi doresc simultan aceeasi jucarie si cum intervenim atat in interactiunea copiilor, cat si in atitudinea parintilor celorlalti copii
• Cum sa impunem limite ferme fara a folosi restrictivul „nu e voie”
Abordand fiecare situatie cu intelepciune, putem face ca sesiunea de joaca din parc, vizita la prieteni sau ziua petrecuta la gradinita sa fie unele reusite. Micile lectii de diplomatie din copilarie vor deveni mari avantaje peste ani.
Durata cursului: 2 intalniri
partea teoretica 2 ore
partea practica - cu copiii - 1 ora si jumatate.
Investitia ta: 450 lei