top of page
Blog: Blog2
  • Writer's pictureAlexandra Gross

Este dreptul copiilor sa se opuna atunci cand impunem limitele

Te-ai gandit vreodata de ce ne este atat de greu sa închidem televizorul atunci cand stim ca este suficent? Sau de ce ne este greu sa plecam din parc atunci cand am zis ca este timpul sa plecam?


"Mai ramanem inca 5 minute", dar apoi mai urmeaza totusi inca 10. Chiar si dupa "Inca 5 minute si pe urma chiar plecam" mai ramanem inca 5 minute. Apoi ne suparam pe copii ca nu s-au tinut de cuvant si ii luam cu cearta, ca altfel nu se poate.


Pe vremea copilariei noastre (si uneori si in ziua de azi) trebuia sa vina, "nenea", "politistul" etc. sa rezolve problema si sa produca suficienta frica, incat sa ascultam ... Unul din motivele pentru care ne este greu sa preluam controlul este faptul ca ne gandim cu groaza la ce urmeaza daca nu cedam la insistentele lor. Totusi, pentru copii este sanatos, din punct de vedere al dezvoltarii neurofiziologice si emotionale, sa aiba adulti in jurul lor care stiu sa impuna limite ferme cu blandete.


Cand reusim sa impunem limite si acestea sa ramana valabile in majoritatea situatiilor, micutii nostri nu se vor simti nevoiti sa preia controlul si se vor simti in siguranta. Atunci cand impunem limite cu blandete si nu ne sperie ce urmeaza dupa, ci ii ajutam sa gestioneste emotiile puternice care ii pot coplesi, ii ajutam sa invete cum pot fi gestionate aceste emotii sanatos si reactiile lor, cu fiecare situatie care trece, vor fi mai putin efervescente.


In plus, atunci cand le explicam de ce stingem televizorul sau de ce plecam din parc ajung sa inteleaga de ce este important si valoros comportamentul pe care il cerem. Dupa ce am inteles de ce este important pentru copii sa le impunem limite ferme cu blandete, cred ca este important sa intelegem de ce auzim atat de des: "nu", "nu vreau", "nu acum" etc.


In jurul varstei de 1.5 - 3 ani copiii constientizeaza ca sunt persoane distincte de noi, ca pot avea impact in lumea in care traiesc si ca pot avea pareri diferite fata de ale noastre. Este o descoperite importanta in dezvoltarea lor. Ii putem ajuta oferindu-le ocazia sa spuna "nu" in cat mai multe situatii in care este vorba despre o decizie de copil, nu despre o decizie de adult: pot spune "nu" la bluza pe care am ales-o noi pentru el/ea, sau la jucaria pe care le-o oferim, sau chiar atunci cand le cerem un pupic.



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page