top of page
Blog: Blog2
  • Writer's pictureAlexandra Gross

Despre despartiri

Atunci cand puii nostri sunt obisnuiti din timp cu despartirile si revederile, le este mai usor sa faca fata despartirii la inceperea gradinitei sau cresei.


Majoritatea am experimentat deja ca cei mici simt trairile noastre interioare. Receptorii lor sunt activi. Un bun antrenament este sa-i lasam cu o persoana de incredere pe care o cunosc (si care stie sa ii linisteasca la nevoie) si sa lipsesti cate putin. Este un exercitiu bun si pentru parinti si pentru micuti.


Copiii nu se acomodeaza cu ideea despartirii, ci mai degraba invata sa se lase consolati de persoana care ii ingrijeste cat timp mami sau tati, persoanele primare de ataşament, lipsesc. Este de mare ajutor sa impartasim cu educatoarele care sunt metodele prin care puiul nostru se linisteste (o imbratisare, un pupic, o jucarie etc).


Cand gasim o gradinita sau cresa (sau o bona) cu o educatoare in care noi avem incredere este mult mai usor sa ii ajutam pe cei mici sa isi construiasca o relatie cu aceasta, in care ei sa se simta in siguranta. Nu e usor deloc sa facem fata primei despartiri mai lungi, mai ales daca puiutul nostru se agata de noi! Îl putem ajuta transmitandu-i prin mimica, tonul vocii si gesturi incredere si calm.


Copiii nostri invata sa interactioneze cu persoane noi din felul in care noi interactionam cu ele. Atunci cand noi suntem zambitori si increzatori cu noua educatoare le transmitem micutilor ca este o persoana de incredere langa care se poate simti in siguranta.


Ii ajuta pe micuti sa ii familiarizam cu persoanele noi din viata lui acasa. Poate gasim o fotografie a educatoarei pe site-ul gradinitei sau poate am facut noi o poza cand am vizitat gradinita. Vorbindu-le acasa despre educatoare cu entuziasm ii ajutam sa se familiarizeze cu ea si sa nu mai fie o persoana total noua cand vine timpul sa ii lasam la gradi.


Pregatim impreuna surprize pentru educatoare: un con, o frunza, un desen. “Uau, ia uite ce pietricica colorata ai gasit! Hai sa o punem in rucsacel, sa i-o aratam si Alinei maine!”. In acest fel gasim o motivatie in plus sa mergem maine la gradi.











Recent Posts

See All
bottom of page