top of page
Blog: Blog2
  • Writer's pictureAlexandra Gross

Acomodarea la cresa sau gradinita

Acomodarea copiilor la cresa/gradi poate depinde in mare masura de cum gestionam despartirea! In functie de ce vede copilul pe fata ta si ce intelege din gesturile si mimica ta, el poate gandi despre inceputul gradinitei:


"Aici e un loc periculos, mami pare foarte ingrijorata si tati pare chiar speriat. Inseamna ca nu e un loc bun. Despartirea este trista si ingrozitoare."


sau


"E firesc sa te simti trist cand mami pleaca, dar fiecarei despartiri ii urmeaza revederea. Mami se simte puternica si in siguranta. Eu sunt acum coplesit, insa mami si tati imi dau incredere ca pana la urma va fi bine, iar educatoarea ma ajuta sa ma linistesc."


Cand noi suntem tristi sau deznadajuiti ca micutul nostru ramane la cresa, la fel se va simti si el: trist si descurajat. Ii ajutam mult cand ii transmitem ca acolo este un loc sigur pentru el si ca avem incredere in persoanele care raman sa il ingrijeasca.


Este de ajutor sa ii anuntam de fiecare data cand plecam. Fie ca îi lasam acasa cu bunica, o prietena sau bona fie ca ii lasam la gradi. Cand nu stiu ca am plecat ne pot cauta cand au nevoie de noi si nu au nici o poveste logica despre faptul ca noi lipsim. Asta poate fi infricosator pentru ei si anxietatea de separare poate creste in intensitate.


Atunci cand lucrurile sunt predictibile, cand stiu la ce sa se astepte, micutii se simt in siguranta. Ritualul de despartire, pe care este important sa il repetam in fiecare dimineata, va reprezenta o ancora de siguranta pentru ei.

Majoritatea micutilor plang la despartire. Desi nu pare, acesta este un semn bun: arata ca avem o relatie foarte stransa! Ne ajuta, atat pe noi cat si pe micuti, sa acceptam aceasta etapa cu empatie, fara sa ii criticam si fara sa ne lasam coplesiti de tristete.


Atunci cand le oferim repere pe care ei le pot intelege: " Te joci, iesi afara, mananci si mami vine dupa tine" ii ajutam sa atincipeze momentul reintalnirii.








Recent Posts

See All
bottom of page