top of page
Blog: Blog2
  • Writer's pictureAlexandra Gross

Incepe cresa? Gradinita? La ce sa te astepti

Cand nu stii la ce sa te astepti, inceputul cresei\gradinitei sau cand iti lasi copilul cu bona pentru prima oara poate fi destul de infricosator ...


Pentru ca puiutul tau te are pe tine ca si reper, cand nelinistea ta este mare, si a lui se va amplifica. Am observat adesea, in gradinitele cu care am colaborat, momente in care parintii ingreuneaza acomodarea, pentru ca nu stiu exact ce sa faca si nu stiu cum sa interpreteze reactiile copiilor.


Tocmai de aceea noi am conceput cateva materiale( si un workshop) care sa aduca mai multa liniste si claritate parintilor. Depinde in mare masura de noi sa ne bucuram de acest nou inceput si sa-l transformam intr-o experienta fericita pentru copiii nostri! Pentru inceput, iata cateva idei creionate simplu, pe care le vom dezvolta la workshop, dar care sunt baza de pornire la drum pentru fiecare parinte in parte.


Cand trecem pe langa centre educationale sau gradinite unde copiii chicotesc, alearga si rad le putem starni interesul si le putem exemplifica ce distractiv poate fi sa te joci cu prichindei de varsta ta la fel de plini de voie buna ca puii nostri. Atunci cand programul de la gradinita\cresa se potriveste cu programul de acasa, acomodarea poate fi mai usoara. In acest fel puiul nu va trebui sa se acomodeze si cu un program nou ci doar cu mediul.


In conditiile actuale vizita la cresa\gradinita se poate sa nu fie posibila sau sa fie una scurta. Acolo unde este posibil facem un tur impreuna al gradinitei sau putem vizita imprejurimile si curtea. Putem observa impreuna cu ce jucarii se va juca, ce culoare ale leaganul din curte si cate stelute sunt pe geamurile gradinitei, atunci cand nu este posibil sa vizitam si interiorul.


Cartile sunt de mare ajutor pentru puii nostri sa proceseze mai usor ce urmeaza sa se intample. Cand citim carti cu tematica gradi putem regasi in ele elemente clare pe care le va regasi si la gradinita. Isi poate creiona o imagine despre ce inseamna o zi la gradinita cu bune si rele.


Putem, folosi jocul simbolic cu papuși, ursuleti sau masinute pentru a-i familiariza pe micutii nostri cu ideea mersului la cresa\gradi. Ursuletii poti fi veseli cand se joaca cu ceilalti ursuleti de la gradinita sau pot fi tristi atunci cand e nevoie sa plece mami. In acest fel le putem arata ca ursuletul este in siguranta si dupa ce mamica lui pleaca si ca se poate linisti in bralele educatoarei urs.


Nu e usor deloc cand ne gandim ca urmeaza sa petrecem cateva ore bune fara puiul nostru si asta dupa ce l-am tinut aproape de noi de cand s-a nascut. Micutii nostri citesc microexpresiile fetei noastre si pot intelege foarte multe doar de aici. Il putem ajuta transmitandu-le prin mimica, tonul vocii si gesturi incredere si calm.








Recent Posts

See All
bottom of page