top of page
Blog: Blog2
Writer's pictureAlexandra Gross

Bullying, conflicte, discriminare - cum ii ajutam pe copii prin joc?

De cate ori ti s-a intamplat sa va intelegeti una acasa si copilul sa faca exact pe dos la gradinita sau la scoala? Tu ii spui, el repeta, deci a inteles, nu?

Nu chiar…

Cand vorbim cu copiii despre teme serioase cum sunt bullyingul, conflictele, discriminarea sau protejarea naturii, ne luam fata serioasa si tinem un discurs din care copilul ar trebui sa inteleaga cum sa procedeze. Surpriza este ca, desi copiii pot recita cuvant cu cuvant ce le-am spus si stiu foarte bine sa spuna “Nu e bine sa lovesti, promit ca nu mai fac!”, auzim a doua zi ca au facut-o din nou la gradinita sau la scoala, sau au fost iar loviti, exclusi, etc...

Desi stiu teoria si pot regurgita cu usurinta toate raspunsurile noastre, faptul ca inteleg nu inseamna ca pot pune in practica!


De ce se intampla asta?

Pentru ca un comportament se invata facand, nu ascultand. Asa cum nu poti invatat sa mergi pe bicicleta citind carti, nu poti invata cum sa reactionezi in anumite situatii decat daca repeti iar si iar actiunea.


Ca sa poti invata sa mergi pe bicicleta ai nevoie de un context sigur si relaxat in care sa exersezi, nu poti merge direct la concurs si iti ia mai mult timp daca presiunea e prea mare!

La fel, ca sa poti invata cum sa faci fata diferitelor situatii tensionate din viata de zi cu zi trebuie sa ai un spatiu destins in care sa te simti in siguranta - doar asa poti gasi solutiile pe care sa le incerci pana o gasesti pe cea potrivita pentru context si pentru tine.


De ce e mai usor sa ii ajutam pe copii sa invete prin joc (si asta nu e valabil doar pentru copii, ci si pentru adulti)?


  • pentru a putea invata copiii au nevoie sa petreaca timp in zona dintre ceea ce pot face deja pe cont propriu si ceea ce pot face deocamdata doar cu indrumare si asistenta (din partea adultilor sau a altor copii mai mari)

  • in joc copiii au ocazia sa se puna “in papucii” unei persoane competente si sa exerseze din perspectiva aceasta - ca si cum ar sti deja sa faca

  • jocul creeaza un mediu sigur, pentru ca ne ofera spatiu de incercare si eroare fara o miza atat de mare

  • in joc copiii invata experiential si isi vor aminti mai usor ce e de facut atunci cand se intalnesc cu situatia reala

  • jocul reduce presiunea unui subiect grav/dificil si ne ajuta sa il abordam mai relaxati (sa fim mai creativi si sa gasim mai multe solutii, sa nu ne fie teama sa le testam, sa putem analiza ce nu a functionat si ce nu)

  • jocul detensioneaza atmosfera si creaza o legatura intre noi si copii, astfel incat ei vor fi mai deschisi sa ne povesteasca despre lucrurile prin care trec si sa caute solutii impreuna cu noi

  • distractia si rasul sunt meotde de a elibera si a vindeca fricile

Desigur jocurile sunt doar un inceput, dar ne aduc mai aporoape, ne ajuta sa deschidem relatia cu copiii si sa avem o fereastra catre lumea lor. In loc sa oferim solutii teoretice care nu functioneaza, gasim impreuna abordari practice care ii ajuta sa isi faca prieteni, sa se simta inclusi si sa comunice mai bine.


Care e scopul? Sa existe mai multa bucurie si mai putina tensiune in relatia cu ceilalti, indiferent ca sunt straini, colegi, frati, parinti sau profesori. Daca suntem onesti cu noi insine, oare nu am vrea si noi adultii sa avem parte de asta?

 

Am gandit in rolul de consultant toate jocurile Edufun ca si instrumente pentru adulti (parinti, educatori, profesori, psihologi), menite sa ne ajute sa ii ghidam pe copii in situatiile cu care se confrunta si sa isi gestioneze emotiile puternice legate de aceste situatii. Ca orice activitate de învățare, necesită mai multe repetări, si, ca orice joc, necesita putina relaxare, buna dispozitie si dorinta de a petrece timp placut impreuna!

Labirintul prieteniei, în varianta potrivită vârstei (5-7 ani sau 8-12 ani) poate

fi un instrument util pentru a-ți ajuta copilul să gestioneze corect diferite situații sociale și, foarte important, propriile emoții puternice cu care se confruntă în astfel de situații.

Verde-n fata este jocul care ii ajuta pe copii si pe adulti sa invete sa isi comunice dorintele, nevoile, chiar frustrarile asertiv, astfel incat sa se poata bucura de relatia cu ceilalti fara a fi mereu in tensiune sau conflict. In joc veti regasi si exemple de situatii penrtu relatia parinte- copil!

Misiunea Epsilon ne duce pe o planeta necunoscuta unde ne dam seama cat de arbitrar ii judecam pe ceilalti (are sau nu are ochelari, are sau nu are telefon la moda, etc.) si ne ajuta sa gasim valoarea in diferente in loc sa fim exclusi sau sa excludem doar pentru ca suntem diferiti.

Nu Ma Judeca Frate etse un joc distractiv in care participantii isi pot chiar folosi “dreptul de veto” cand se simt discriminati!

Operatiunea Scutul Verde ne invata intr-un mod amuzant cum putem face o lume mai sanatoasa cu gesturi mici.


Astept cu drag parerile si feedbackurile vostre - doar asa putem invata mai multe despre cum va putem sustine mai bine astfel incat sa ii sustineti la randul vostru pe copii!





0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page